effe_webeffe_webeffe_webeffe_web
  • Etusivu
  • Tuotteet
  • VIP-Kasvattaja
  • Ruokaturvallisuus
  • Jälleenmyyjät
    • Jälleenmyyjille
  • Yritys
  • Annoslaskuri
0
KUUMEILUA JA VUOTAVAT SILMÄT, PETIT BASSET GRIFFON VENDÉEN
27.3.2018
Akupunktiota koiralle
20.4.2018

Jackrusseleita mukaan VIP-Pentuohjelmaan

9.4.2018
Categories
  • Ajankohtaista
  • Kokemukset
  • Rasvahappomittari
  • Testiraportit
  • Yleinen
Tags

Jackrussellinterrieri on oiva koira verijäljestykseen tai luolakoiraksi

”Jackrussellinterrieri on lähtöisin 1800-luvun Englannista. Pastori John Russell kehitti omia käyttötarkoituksiaan varten kettuterrierikannan juoksemaan kettukoirien kanssa ja menemään maanalaisiin luoliin jahtaamaan kettuja ja muuta riistaa. Muodostui kaksi muunnosta, jotka olivat pääsääntöisesti samankaltaisia lukuun ottamatta eroja lähinnä koossa ja muissa mittasuhteissa. Kookkaampi ja neliömäisempi tunnetaan nykyisin Parsonrussellinterrierinä ja matalampi, mittasuhteiltaan hieman pitempi Jackrussellinterrierinä.”
Katariina Asteljoki on Keski-Pohjanmaalla toimivan Kennel Neronleimauksen perustaja. Kenneltoiminta sai alkunsa, kun Katariina ja Italiassa asuttaessa hankittu Jackrussellterrieri uros palasivat takaisin Suomeen. Ensimmäisen pentueen isä Nero antoi ajatuksen kennelnimelle, jota pohdittiin pitkään. Nero, menestyksellinen Rooman keisari, jota syytettiin Rooman palosta antoi idean Neronleimauksen syntyyn. Hieno sanaleikki sopii hyvin älykkäiden ja liikunnallisten Jackrusseleiden kasvatukseen.
Katariina arvostaa koirissa tasapainoista luonnetta ja valitseekin koirat jalostukseen monimuotisuutta kunnioittaen.  Koira, joka on harrastanut monipuolisesti eri lajeja, on yleensä myös havaittu luonteeltaan monenlaiseen sopivaksi . Yleensä nämä ominaisuudet siirtyvät sitten myös pentuihin. Nyt kasvatuksessa on jo viides pentue. Edellinen pentue oli ensimmäinen Effen VIP-pentue ja Katariina totesikin että” aikaisemmin pennut olivat superpentuja, nyt ne ovat tästä eteenpäin VIP-superpentuja :)”

Luolakoira tai verijäljestäjä

Katariina käy koiriensa kanssa keinoluolassa ja verijäljestämässä. Meitä kiinnosti tietää lisää mistä tässä on kyse. Selvisi, että luolakoirien tai verijälkikoirien kouluttamisessa on kyseessä koiran harjoittaminen ja jalostusominaisuuksien selville saaminen. Onko koirasta siis metsästäjäksi? Luonnostaan koira käyttää nenäänsä kaiken uuden tutkimiseen ja havainnointiin. Mikäpä olisi siis luontaisempaa, kuin käyttää hajuaistia harrastustoimintaan tai metsästykseen. Luolakoiran tulee olla rohkea, sitkeä sekä tietysti hyvän hajuaistin omaava. Koira ei saa vierastaa pimeää tai vieraita paikkoja. Lisäksi sen tulee olla riittävän vahva luolatyöskentelyyn eikä liian suuri, koska koosta voi olla haittaa ahtaissa luolissa. Luolakoiran koulutus kannattaa aina aloittaa keinoluolasta, koska siellä tapahtumien kulkuun voidaan tarvittaessa puuttua. Arkaa koiraa voidaan rohkaista ja yltiöpäistä koiraa taas hieman rauhoitella.
Verijäljen jäljestäminen on lähes kaikille koirille sisäsyntyinen taito, jota ylläpidetään harjoittelulla. Taitava verijälkikoira jäljestää varmana ja häiriintymättä, kunnes kohde löydetään. MEJÄ on lyhenne metsästyskoirien jäljestämiskokeesta. Sen tarkoituksena on selvittää koiran kyky seurata verijälkeä.

Karkeakarvainen turkki voi olla haasteellinen

Katariina hankki 1,5 vuotta sitten uuden karkeakarvaisen jackrussellin pennun Italista, Pinkien. Tämä oli ensimmäinen karkeakarvainen koira, joka hänellä on ollut. Turkki oli hänestä jotenkin oudosti trimmattu ja hän ajattelikin, että kyllä se sitten seuraavassa trimmissä kuntoutuu. Mutta käynti Kokemäkeläisen Karolina Blyn ammattitaitoisessa trimmuksessa paljasti epäsäännöllisesti kasvavan turkin. Karolina suositteli Effe balance öljyä ja Katariina olikin kuullut jo positiivisia kommentteja öljyn käytöstä muilta koiratuttaviltaan. Samalla pohdittiin, että voisiko tästä olla apua seniori-ikäiselle jo 11-vuotiaalle Nerolle. Päätettiin lähteä käyttämään ja kokeilemaan mitä tuloksia voi olla nähtävissä.
” Pinkien, tuon Italian tuontipennun turkki on nyt paremmassa kunnossa ja Neron liikkuminen on parantunut. Viime vuonna Nerosta tulikin keinoluolavalio. Kantanarttu Wilma alkoi saada myös öljylisää päivittäisen ruokinnan yhteydessä. Wilma osoittautuikin oikein Effe-faniksi ja jäi usein odottamaan, että missäs se öljy viipyy. Jos ruokaan ei lisätty öljyä, niin rouva jäi istumaan kupin viereen odottelemaan, että josko se emäntä nyt ymmärtää mikä tästä puuttuu. Tunnetusti makuasioista ei voi kiistellä, mutta Wilma on ainakin makuun tyytyväinen.”

Kaikki koirat eivät öljylisiä syö

Härskiintyneen öljyn koira kyllä tunnistaa ja se jää silloin usein syömättä. Jos koira ei öljyä suostu syömään, voi syitä olla useampia. Härskiintymisestä ei aina ole kysymys, vaan joskus esim. muutos ruokintaan saa joskus osakseen pientä mielenilmausta. Totuttelu pieninä annoksia on tuolloin hyvä ratkaisu. VIP-Pentupakettien mukana tulee nykyään 5 ml suuruinen annosteluruisku. Ajatus ruiskulla annostelusta voi tuntua aluksi hullulta, mutta siitä pääsee usein eroon muutamien kertojen totuttelun jälkeen. Emme pidä vaihtoehtona öljyn jättämistä pois ruokinnasta varsinkaan, jos ruokinnan monipuolisuudessa on toivomisen varaa tai ruokinta ei sisällä hyviä EPA ja DHA-lähteitä riittävästi. Effektri DBS-testi on oiva tapa selvittää esim. narttukoiran ruokinnan sisältämien rasvahappojen suhteet toisiinsa. Testi analysoidaan kokoverestä ( mm. verineste eli verenplasma, punasolut, seerumi)  ja se antaa osviittaa solutason tilanteesta. Mikäli halutaan tutkia solutasolta asti, tulisi tutkia yksinomaan punaverisolua. DBS-testi toimii perustana ruokinnan muutoksille.
Nämä Jackrusselien kokemukset ovat saaneet Katariinan ajattelemaan myös hevosten rasvahappoasioita.  Hänhän oli Toscanassa töissä kuusi vuotta hevostenkasvattajana ja sieltä juontaa pitkä historia hevostenhoidosta. Tarkoitus on ottaa DBS-testit hänen ja ystävän hevosista, jotta nähtäisiin lähtötaso ja sitten voitaisiin ottaa seurantatesti käytön jälkeen. ” Kiinnostaisi kovasti nähdä mitä ja mihin öljyn käyttö vaikuttaa. Koska en testannut omia koiriani ennen kuin alotin öljyn käytön, niin olisi kiinnostavaa nähdä mikä lähtötilanne on hevosten kohdalla, jotka eivät ole aikaisemmin öljyä saaneet.”
Kevät on alkanut tosissaan, joten kesän odotusta toivotamme 🙂
 

Jaa
0
mikko
mikko

Related posts

11.4.2019

Onko nappulassa riittävästi omega-3-rasvahappoja?


Read more
4.12.2018

Omega-3 kissalle – Effe Balance


Read more
6.11.2018

Kansallisaarteemme; suomenpystykorva


Read more

Comments are closed.

Linkkejä


  • Annoslaskuri
  • Blogi
  • Usein kysyttyä
  • Jälleenmyyjäportaali
  • Tutkimusraportti Balanstri Omega3+
  • Ruokaturvallisuus

Testitulokset



© Copyright 2021 Effebalance
0
  • Etusivu
  • Tuotteet
  • VIP-Kasvattaja
  • Ruokaturvallisuus
  • Jälleenmyyjät
  • Yritys
  • Annoslaskuri